Business Joomla Themes by Justhost Reviews

mikroormPanagrellus redivivus, Mikroorm

Mikroorm er 1-2 mm små orme der er velegnet til opfodring af fiskeunger. De falder på bunden og er derfor velegnet specielt til bundsøgende fisk som f.eks maller, men andre fiskeunger vvil også elske dem.

Hvordan anlægges kulturen?
Man tager en beholder af en eller anden type, f.eks. et brugt plastikbæger fra salat eller en honningbøtte eller en anden plastikbeholder med låg. I låget prikkes der en masse små huller med en nål eller en syl så kulturen kan ånde. I beholderen anbringes et lag havregryn på 2-3 cm der vædes med vand så det får konsistens af havregrød (hvilket også kan benyttes, men afkølet!). Der drysset tørgær over ”grøden” og deri hældes slatten fra en anden kultur. Husk at sætte låget godt på og anbring kulturen lunt, (20-24 gr.). Står den køligere formerer kulturen sig langsommere.

Anvendelse
Der går ikke længe før ormene bevæger sig op af siden på beholderen i store mængder, og man kan så tage med fingeren og tørre dem af og stikke fingeren ned i akvariet til ynglen. Ormene kan leve ret længe i vandet så selv om man får fodret lidt for meget, er det ikke ren katastrofe da ormene kan leve indtil ungerne bliver sultne igen. Jeg har hørt om at ormene skulle grave sig ned i bundlaget, men jeg har ikke selv prøvet det da jeg som regel ikke har bundlag i mine yngelakvarier.

Måden man anvender ormene på, er en anelse ulækkert at stikke fingrene ned til ormene og desuden lugter kulturen også surt. De sider ofte på siderne af indersiden af plastikbøtten, og kan let tages med en finger, som jeg dypper ned i yngleakvariet.

Vedligehold
Med mellemrum drysses lidt tørgær eller opløst bagegær ned til kulturen og efter 2-3 uger skal kulturen fornyes, hvor man så bruger en klat fra den gamle kultur til at pode den nye med. For en sikkerheds skyld er det en god idé at have to kulturer kørende hele tiden, hvor man stort set ikke fodrer i den ene.

 Download PDF-fil om mikroorm HER

edikeålTurbatrix aceti ,eddikeål
Turbatrix aceti ,eddikeål er en nematodeart . De lever af de sure bakterier fra eddike og andre ting, som fermenterede æbler. De er ca. 1 mm lang.
Disse nematoder gennemgår en livscyklus i seks stadier. Stadierne er: et æg, fire larvestadier og at nå voksenalderen. De lever omkring 10 måneder.

Hvordan anlægges kulturen
Når jeg laver en kultur af eddikeål, så er fremgangsmåden den, at jeg tager et syltetøjsglas, ca. 1 liter med skruelåg.

Jeg blander ½ vand og ½ lagereddike. Heri kommer jeg et lille stykke æble. Heri overfører jeg eddikeål fra en gammel kultur (ca. 50 ml).

Anvendelse
Ålene kan ses uden forstørrelsesglas og man kan bruge af kulturen efter et par dage.

Jeg vil ikke fodre nyklækkede fiskeunger med eddike og derfor skal ålene separeres fra kulturvandet.

Min metode går ud på at tage en lille flaske med en lang smal hals eller et stort reagensglas. Heri hælder jeg noget af kulturen over i. Jeg sætter en prop af et stykke filtersvamp elle filtervat ned i halsen. Denne skal stikke ca. 1 cm ned i kulturen. For at kunne få proppen op, kan man sætte en lille snor i. I halsen over proppen fylder jeg akvarievand og efter ½-1 døgn er så og sige alle eddikeålene svømmet op gennem proppen til den øverste del med akvarievand og de er så lige til at hælde over til fiskeungerne. Jeg bruger en 10 ml. sprøjte med et stykke luftslange på, til at hente ålene op.

Disse mikroskopiske ål svømmer rundt overalt i akvariet i modsætning til microorm der som man ved, falder til bunds. Jeg tager vatproppen op og hælder resten af eddikeblandingen tilbage i kulturen, derefter starter jeg en ny foderportion, som så er klar til næste dag og der er jo intet i vejen for at man kan have to eller flere små flasker med lang hals eller tynde glas igang, alt efter hvor mange opdræt man har i øjeblikket. En kultur kun holde et år eller mere og det er jo en selvfølge, at man kan have mere end en kultur.

Vedligeholdelse
Kulturen skal fodres, hvilket gøres med små æblestykker.

Download PDF-fil om eddikeål HER

Visninger: 92